Kalafiorowa z lanym ciastem
Składniki
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 mały kalafior
- 1 pęczek natki pietruszki
- 100 ml kwaśnej śmietany
- 60 ml słodkiej śmietany
- Sól i pieprz
- Lane ciasto
Przygotowanie
Kalafior podzielić na małe różyczki ,opłukać je ,dodać do bulionu
warzywnego (włoszczyzna ,ziele angielskie ,kilka ziarenek pieprzu ,liść
laurowy ,sól-warzywa najlepiej pokroić w kostkę ,podsmażyć na maśle) i
gotować pół godziny. Dodać kluski ,posiekaną natkę pietruszki oraz obie
śmietany rozbełtane z kilkoma łyżkami zupy. Doprawić do smaku solą i
pieprzem i doprowadzić do wrzenia.
pyszna zupa, nazwa bloga - kapitalna :)
OdpowiedzUsuń:)))) Pozdrawiamy ;)
OdpowiedzUsuń