piątek, 30 maja 2014

Truskawkowy pudding z tapioki

Popularna w Azji tapioka z sezonowymi krajowymi truskawkami.


















Składniki

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1/3 szklanki drobnej tapioki
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 50 ml barmańskiego syropu waniliowego
  • szczypta soli
  • Sos:
  • 200 g truskawek
  • 1/4 szklanki cukru
  • sok z 1/2 cytryny

    Przygotowanie

      Tapiokę zalałem mlekiem kokosowym , odstawiłem na godzinę . Po tym czasie dodałem cukier , wanilie oraz szczyptę soli , zagotowałem. Gotowałem na małym ogniu 12 –15 minut , aż perełki tapioki zrobiły się przezroczyste i miękkie.
    W międzyczasie oczyściłem truskawki , pokroiłem na ćwiartki , dodałem cukier oraz sok z cytryny. Gotowałem na małym ogniu przez ok. 8 minut. , do czasu aż sos delikatnie zgęstnieje.
    Ugotowaną tapiokę przełożyłem do pucharków. Pozostawiłem do zgęstnienia kilka minut , polałem sosem truskawkowym. Odstawiłem do schłodzenia do lodówki. Można podawać na ciepło również.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz