Popularna w Azji tapioka z sezonowymi krajowymi truskawkami.
Składniki
- 400 ml mleka kokosowego
- 1/3 szklanki drobnej tapioki
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- 50 ml barmańskiego syropu waniliowego
- szczypta soli
- Sos:
- 200 g truskawek
- 1/4 szklanki cukru
- sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie
Tapiokę zalałem mlekiem kokosowym , odstawiłem na godzinę . Po
tym czasie dodałem cukier , wanilie oraz szczyptę soli , zagotowałem.
Gotowałem na małym ogniu 12 –15 minut , aż perełki tapioki zrobiły się
przezroczyste i miękkie.
W międzyczasie oczyściłem truskawki , pokroiłem na ćwiartki , dodałem
cukier oraz sok z cytryny. Gotowałem na małym ogniu przez ok. 8 minut. ,
do czasu aż sos delikatnie zgęstnieje.
Ugotowaną tapiokę przełożyłem do pucharków. Pozostawiłem do zgęstnienia
kilka minut , polałem sosem truskawkowym. Odstawiłem do schłodzenia do
lodówki. Można podawać na ciepło również.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz