Jedna z ulubionych kasz w towarzystwie wędzonego kurczaka podkręcona smakiem lazura i suszonych pomidorów.
Składniki
- szklanka kaszy bulgur
- 250 g wędzonego kurczaka
- 150 g suszonych pomidorów
- 100 g sera Lazur
- natka pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- łyżka koncentratu pomidorowego
- garść świeżego oregano
- garść świeżej bazylii
- szczypta Vegety
- sól ,pieprz
- łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie
Wędzonego kurczaka i ser pleśniowy pokroiłem w kostkę a suszone pomidory w paski.
Natkę pietruszki , bazylię drobno posiekałem. Na patelni rozgrzałem
oliwę , podsmażyłem przeciśnięty czosnek kilka minut. Dorzuciłem suszone
pomidory , kurczaka , natkę , bazylię , oregano , dodałem koncentrat
pomidorowy , doprawiłem pieprzem.
W międzyczasie przygotowałem kaszę bulgur. Zagotowałem bulion warzywny
, odmierzyłem taką samą objętość kaszy i bulionu , zalałem kaszę ,
zakryłem , odstawiłem aby kasza wchłonęła płyn.
Kaszę przełożyłem na patelnię i całość wymieszałem. Po ok. minucie
odstawiłem z ognia i dorzuciłem ser pleśniowy , ponownie wymieszałem.
Podajemy gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz