Jeśli nam zostanie sporo mięsa drobiowego np z pieczenia ,można zawsze 
wykorzystać je jako podstawę do zrobienia nowego dania.
  
Składniki
- 300-400 g białego mięsa z kurczaka (pieczonego)
 
- 250 g ulubionego makaronu (u mnie pappardelle)
 
- 3 słodkie papryki (czerwona ,żółta)
 
- 3 liście laurowe
 
- 4 ziarnka ziela angielskiego
 
- 5 ziarenek czarnego pieprzu
 
- natka pietruszki
 
- 600 ml bulionu drobiowego
 
- sok z cytryny
 
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
 
- łyżka mąki
 
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Białe mięso kroimy na nieduże kawałki ,zalewamy bulionem 
,dodajemy liście laurowe ,ziele angielskie ,kilka ziarenek czarnego 
pieprzu i zagotowujemy. Papryki myjemy ,usuwamy gniazda nasienne i 
kroimy w paski. Dodajemy do kurczaka i gotujemy ok.15 min. Śmietanę i 
mąkę mieszamy z niewielką ilością bulionu ,dodajemy do całości ,chwilę 
gotujemy ciągle mieszając. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem oraz 
niewielką ilością soku z cytryny. Podajemy z ugotowanym wcześniej 
ulubionym makaronem ,obficie posypujemy posiekaną natką pietruszki.
        
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz