wtorek, 27 maja 2014

Kurczak w sosie paprykowym z makaronem

Jeśli nam zostanie sporo mięsa drobiowego np z pieczenia ,można zawsze wykorzystać je jako podstawę do zrobienia nowego dania.














 

Składniki

  • 300-400 g białego mięsa z kurczaka (pieczonego)
  • 250 g ulubionego makaronu (u mnie pappardelle)
  • 3 słodkie papryki (czerwona ,żółta)
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarnka ziela angielskiego
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu
  • natka pietruszki
  • 600 ml bulionu drobiowego
  • sok z cytryny
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • łyżka mąki
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Białe mięso kroimy na nieduże kawałki ,zalewamy bulionem ,dodajemy liście laurowe ,ziele angielskie ,kilka ziarenek czarnego pieprzu i zagotowujemy. Papryki myjemy ,usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Dodajemy do kurczaka i gotujemy ok.15 min. Śmietanę i mąkę mieszamy z niewielką ilością bulionu ,dodajemy do całości ,chwilę gotujemy ciągle mieszając. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem oraz niewielką ilością soku z cytryny. Podajemy z ugotowanym wcześniej ulubionym makaronem ,obficie posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz