Jeśli nam zostanie sporo mięsa drobiowego np z pieczenia ,można zawsze
wykorzystać je jako podstawę do zrobienia nowego dania.
Składniki
- 300-400 g białego mięsa z kurczaka (pieczonego)
- 250 g ulubionego makaronu (u mnie pappardelle)
- 3 słodkie papryki (czerwona ,żółta)
- 3 liście laurowe
- 4 ziarnka ziela angielskiego
- 5 ziarenek czarnego pieprzu
- natka pietruszki
- 600 ml bulionu drobiowego
- sok z cytryny
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- łyżka mąki
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Białe mięso kroimy na nieduże kawałki ,zalewamy bulionem
,dodajemy liście laurowe ,ziele angielskie ,kilka ziarenek czarnego
pieprzu i zagotowujemy. Papryki myjemy ,usuwamy gniazda nasienne i
kroimy w paski. Dodajemy do kurczaka i gotujemy ok.15 min. Śmietanę i
mąkę mieszamy z niewielką ilością bulionu ,dodajemy do całości ,chwilę
gotujemy ciągle mieszając. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem oraz
niewielką ilością soku z cytryny. Podajemy z ugotowanym wcześniej
ulubionym makaronem ,obficie posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz