Przepis podebrany mojemu tacie :) Czekoladowe ciasto z masą chałwową.
Składniki
- Ciasto:
- 6 jajek
- szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka mąki
- 3 budynie czekoladowe bez cukru
- Masa:
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- kostka margaryny Kasia
- 3 szklanki mleka
- 300 g chałwy waniliowej
- czekolada gorzka
Przygotowanie
Białka ubijamy i stopniowo dodajemy cukier wymieszany z cukrem
waniliowym ,a następnie żółtka. Mąkę ,budynie i proszek do pieczenia
mieszamy i dodajemy do masy. Ciasto wylewamy do natłuszczonej
prostokątnej formy i pieczemy 40 min w temperaturze 160°C. Po upieczeniu
ciasto studzimy i kroimy na 2 części.
Budynie gotujemy na mleku z dodatkiem margaryny. Masę lekko studzimy i
ucieramy z pokruszoną chałwą. Placek przekładamy masą ,wierzch
dekorujemy kremem i startą czekoladą.
Witam. Pytanie w sprawie przygotowania ciasta. Mąkę mieszamy z budyniem w proszku ?
OdpowiedzUsuńCzy ugotowany deser?
Mąkę i suche budynie mieszamy z proszkiem do pieczenia ,powstają tzw. suche składniki. Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuń