niedziela, 25 maja 2014

Gulasz z żołądków drobiowych w sosie własnym

Proste pieprzne danie ,smakuje zarówno z ziemniakami jak i makaronem pappardelle.
















Składniki

  • 500-700 g żołądków drobiowych
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • pęczek natki pietruszki
  • kilka łyżek zagęstnika do sosów (polecam ze sklepu Aldi)
  • łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 800 ml bulionu drobiowego
  • 2 cebule
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Żołądki czyścimy ,zalewamy bulionem drobiowym ,gotujemy ,zbieramy pianę. Dodajemy liść laurowy ,ziele angielskie i łyżeczkę soli. Gotujemy 2 godz. na małym ogniu. Wyjmujemy żołądki ,kroimy w paski. Cebule obieramy ,kroimy w dużą kostkę ,dodajemy do bulionu i dusimy 15 min. Następnie wrzucamy pokrojone żołądki i zagęszczamy sos. Na koniec dodajemy posiekaną natkę ,doprawiamy solą i sporą ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz