niedziela, 25 maja 2014

Buraczki na słodko






Super surówka ,szczególnie polecam do ostrych mięs.

















 

 

 

 

 

Składniki

  • 3-4 małe buraki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • pomarańcza
  • garść rodzynek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

      Buraczki myjemy ,zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 90 min w temperaturze 200°C (można tradycyjnie przygotować ,gotując). Studzimy ,obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Rodzynki zalewamy wrzątkiem ,osączamy. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy buraczki ,przez chwilę smażymy ,dodajemy otartą skórkę z pomarańczy ,sok z ½ pomarańczy i rodzynki. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem oraz cynamonem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz