Antrykot z sosem BBQ
inspiracja Robert Sowa
Składniki
- 4 antrykoty wołowe po około 150g każdy
- Groszek mrożony 300g
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- Masło 60g
- Składniki na marynatę:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki musztardy dijon
- Sól morska
- Grubomielony czarny pieprz
- Składniki na sos BBQ:
- 300ml ketchupu
- 1 łyżka musztardy dijon
- 2 łyżki sosu Worcester
- 100ml miodu pszczelego
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Składniki marynaty wymieszać ze sobą. Mięso umyć, wytrzeć do
sucha ręcznikiem papierowym. Natrzeć marynatą i włożyć do lodówki na min
2 godziny.
Wszystkie składniki sosu barbeque dobrze ze sobą wymieszać. Doprawić. Odstawić na bok aby wszystkie składniki się połączyły.
Zamarynowaną wołowinę obsmażamy z obu stron na grillu lub patelni
grillowej. Następnie ułożyć na blasze do pieczenia i piec około 8 minut w
180st. Po wyjęciu z piekarnika mięso odstawić na chwilę aby odpoczęło.
Następnie pokroić w plastry.
Rozmrożony groszek przesmażamy na maśle z dodatkiem czosnku. Dodajemy
pokrojone w kostkę pomidory (wcześniej pozbawione skóry i gniazd
nasiennych). Całość smażymy około 3 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz