niedziela, 25 maja 2014

Antrykot z sosem BBQ

inspiracja Robert Sowa





















Składniki

  • 4 antrykoty wołowe po około 150g każdy
  • Groszek mrożony 300g
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • Masło 60g
  • Składniki na marynatę:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • Sól morska
  • Grubomielony czarny pieprz
  • Składniki na sos BBQ:
  • 300ml ketchupu
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 2 łyżki sosu Worcester
  • 100ml miodu pszczelego
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
  • Sól, pieprz

    Przygotowanie

      Składniki marynaty wymieszać ze sobą. Mięso umyć, wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. Natrzeć marynatą i włożyć do lodówki na min 2 godziny.
    Wszystkie składniki sosu barbeque dobrze ze sobą wymieszać. Doprawić. Odstawić na bok aby wszystkie składniki się połączyły.
    Zamarynowaną wołowinę obsmażamy z obu stron na grillu lub patelni grillowej. Następnie ułożyć na blasze do pieczenia i piec około 8 minut w 180st. Po wyjęciu z piekarnika mięso odstawić na chwilę aby odpoczęło. Następnie pokroić w plastry.
    Rozmrożony groszek przesmażamy na maśle z dodatkiem czosnku. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory (wcześniej pozbawione skóry i gniazd nasiennych). Całość smażymy około 3 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz