poniedziałek, 26 maja 2014

Chałwowiec

Przepis podebrany mojemu tacie :) Czekoladowe ciasto z masą chałwową.
















Składniki

  • Ciasto:
  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka mąki
  • 3 budynie czekoladowe bez cukru
  • Masa:
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • kostka margaryny Kasia
  • 3 szklanki mleka
  • 300 g chałwy waniliowej
  • czekolada gorzka

    Przygotowanie

      Białka ubijamy i stopniowo dodajemy cukier wymieszany z cukrem waniliowym ,a następnie żółtka. Mąkę ,budynie i proszek do pieczenia mieszamy i dodajemy do masy. Ciasto wylewamy do natłuszczonej prostokątnej formy i pieczemy 40 min w temperaturze 160°C. Po upieczeniu ciasto studzimy i kroimy na 2 części.

    Budynie gotujemy na mleku z dodatkiem margaryny. Masę lekko studzimy i ucieramy z pokruszoną chałwą. Placek przekładamy masą ,wierzch dekorujemy kremem i startą czekoladą.

2 komentarze:

  1. Witam. Pytanie w sprawie przygotowania ciasta. Mąkę mieszamy z budyniem w proszku ?
    Czy ugotowany deser?

    OdpowiedzUsuń
  2. Mąkę i suche budynie mieszamy z proszkiem do pieczenia ,powstają tzw. suche składniki. Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń