środa, 28 maja 2014

Zupa krem z zielonych szparagów

Pyszna ,delikatna i aksamitna zupa powiewa zapachem wiosny.
















Składniki

  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 500 ml bulionu warzywnego + 500 ml wody
  • 1/2 szklanki makaronu zacierki babuni (lub innego drobnego)
  • łyżka masła
  • sól ,pieprz ,cukier

    Przygotowanie

    Szparagi myjemy ,odcinamy łykowate końce ,główki odcinamy ,a całe kroimy na centymetrowe kawałki. W garnku ,w którym będziemy gotować zupę ,rozpuszczamy masło ,dodajemy pokrojone szparagi (bez główek) ,lekko podsmażamy i zalewamy bulionem oraz wodą. Gotujemy około 15 min ,po czym ściągamy z ognia ,studzimy i blendujemy zupę na gładką masę. Ponownie wstawiamy na ogień ,dodajemy makaron zacierki i ciągle mieszając ,gotujemy do miękkości makaronu. Kilka minut przed końcem gotowania dodajemy główki szparagów ,doprawiamy solą ,pieprzem oraz cukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz