Pyszna ,delikatna i aksamitna zupa powiewa zapachem wiosny.
Składniki
- 2 pęczki zielonych szparagów
- 500 ml bulionu warzywnego + 500 ml wody
- 1/2 szklanki makaronu zacierki babuni (lub innego drobnego)
- łyżka masła
- sól ,pieprz ,cukier
Przygotowanie
Szparagi myjemy ,odcinamy łykowate końce ,główki odcinamy ,a całe
kroimy na centymetrowe kawałki. W garnku ,w którym będziemy gotować
zupę ,rozpuszczamy masło ,dodajemy pokrojone szparagi (bez główek)
,lekko podsmażamy i zalewamy bulionem oraz wodą. Gotujemy około 15 min
,po czym ściągamy z ognia ,studzimy i blendujemy zupę na gładką masę.
Ponownie wstawiamy na ogień ,dodajemy makaron zacierki i ciągle
mieszając ,gotujemy do miękkości makaronu. Kilka minut przed końcem
gotowania dodajemy główki szparagów ,doprawiamy solą ,pieprzem oraz
cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz