Farsz ten sam ,co przy klasycznych pierogach ruskich. Metoda
szybkościowa ,dla wszystkich zabieganych lubiących to tradycyjne danie.
Składniki
- 600 g ziemniaków
- 300 g twarogu
- 1-2 cebule
- łyżeczka smalcu
- sól ,pieprz
- Ciasto:
- szklanka mleka
- jajko
- mąka
- sól
Przygotowanie
Farsz:
Ziemniaki obieramy i gotujemy ,studzimy. Do ziemniaków dodajemy ser i
ubijamy na jednolitą masę. Cebulę obieramy ,kroimy w kostkę i na
łyżeczce smalcu szklimy. Dodajemy do masy ,dokładnie mieszamy i
doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Łyżką nabieramy farsz i robimy z
nich kulki.
Ciasto:
Mleko mieszamy z jajkiem i taką ilością mąki ,by wyszło bardzo gęste ciasto. Doprawiamy solą.
Każdą kulkę zanurzamy w cieście (najlepiej robić to przy pomocy
wykałaczki) i kładziemy na osolony wrzątek. Gotujemy 2-3 min ud
wypłynięcia na powierzchnię wrzątku. Podajemy z cebulką i boczkiem lub
śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz