środa, 28 maja 2014

Pierogi ruskie „bezlepce”

Farsz ten sam ,co przy klasycznych pierogach ruskich. Metoda szybkościowa ,dla wszystkich zabieganych lubiących to tradycyjne danie.














Składniki

  • 600 g ziemniaków
  • 300 g twarogu
  • 1-2 cebule
  • łyżeczka smalcu
  • sól ,pieprz
  • Ciasto:
  • szklanka mleka
  • jajko
  • mąka
  • sól

    Przygotowanie

      Farsz:
    Ziemniaki obieramy i gotujemy ,studzimy. Do ziemniaków dodajemy ser i ubijamy na jednolitą masę. Cebulę obieramy ,kroimy w kostkę i na łyżeczce smalcu szklimy. Dodajemy do masy ,dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Łyżką nabieramy farsz i robimy z nich kulki.

    Ciasto:
    Mleko mieszamy z jajkiem i taką ilością mąki ,by wyszło bardzo gęste ciasto. Doprawiamy solą.

    Każdą kulkę zanurzamy w cieście (najlepiej robić to przy pomocy wykałaczki) i kładziemy na osolony wrzątek. Gotujemy 2-3 min ud wypłynięcia na powierzchnię wrzątku. Podajemy z cebulką i boczkiem lub śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz