Pyszna ryba z chrupiącym pistacjowym wierzchem.
Składniki
- 600 g filetu z halibuta (ze skórą)
- 10 łyżek rozdrobnionych pistacji
- 10 łyżek bułki tartej
- 2 szalotki
- ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 5 łyżek natki pietruszki
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Filet płuczemy ,osuszamy papierowym ręcznikiem. Oprószamy solą i pieprzem.
Pistacje bardzo drobno siekamy ,prażymy na suchej patelni ,mieszamy z
bułką tartą ,posiekanymi szalotkami i czosnkiem ,skórką z cytryny
,posiekaną natką i oliwą. Wierzch ryby obkładamy panierką i układamy na
naoliwioną blaszkę skórą do dołu. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C i
pieczemy na środkowej półce 10 min. Następnie włączamy funkcję grilla
(można dać też na najwyższą półkę) i pieczemy 4-5 min.
Rybę podałem ze szparagami smażonymi na maśle z dodatkiem czosnku i ziemniakami z koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz