piątek, 16 maja 2014

Halibut z pistacjową panierką

Pyszna ryba z chrupiącym pistacjowym wierzchem.

















Składniki

  • 600 g filetu z halibuta (ze skórą)
  • 10 łyżek rozdrobnionych pistacji
  • 10 łyżek bułki tartej
  • 2 szalotki
  • ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 5 łyżek natki pietruszki
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

      Filet płuczemy ,osuszamy papierowym ręcznikiem. Oprószamy solą i pieprzem.
    Pistacje bardzo drobno siekamy ,prażymy na suchej patelni ,mieszamy z bułką tartą ,posiekanymi szalotkami i czosnkiem ,skórką z cytryny ,posiekaną natką i oliwą. Wierzch ryby obkładamy panierką i układamy na naoliwioną blaszkę skórą do dołu. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C i pieczemy na środkowej półce 10 min. Następnie włączamy funkcję grilla (można dać też na najwyższą półkę) i pieczemy 4-5 min.
    Rybę podałem ze szparagami smażonymi na maśle z dodatkiem czosnku i ziemniakami z koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz