Sezon na szparagi ,więc trzeba korzystać ile wlezie :)
Składniki
- 500 g świeżego filetu z łososia
- 2 pęczki zielonych szparagów
- 4 jajka ugotowane na twardo
- litr bulionu warzywnego
- 200 ml gęstej śmietany
- kilka łyżek majonezu
- świeże zioła (bazylia ,koperek ,natka pietruszki)
- cytryna
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Wywar z jarzyn gotowałem na wolnym ogniu około 30 minut.
Ostudziłem. Włożyłem filet z łososia i powoli doprowadziłem do lekkiego
wrzenia . Trzymałem na małym ogniu około 10 minut. Łososia
pozostawiłem w wywarze do wystygnięcia. Wyjąłem , zdjąłem skórę i
usunąłem ości.
Szparagi wrzuciłem do wrzącej , osolonej wody i gotowałem około 20 minut.
Odsączyłem i pozostawiłem do ostudzenia.
Sos
Zioła drobno posiekałem , wymieszałem ze śmietaną , majonezem , sokiem z pół cytryny i szczyptą soli.
Łososia podzieliłem na mniejsze kawałki. Obrane , ugotowane na twardo
jajka pokroiłem w plastry. Ułożyłem szparagi , łososia i jajka na
półmisku , polałem sosem. Posypałem siekaną pietruszką , a większymi
listkami udekorowałem całość.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz