sobota, 17 maja 2014

Szparagi z łososiem

Sezon na szparagi ,więc trzeba korzystać ile wlezie :)

















Składniki

  • 500 g świeżego filetu z łososia
  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • litr bulionu warzywnego
  • 200 ml gęstej śmietany
  • kilka łyżek majonezu
  • świeże zioła (bazylia ,koperek ,natka pietruszki)
  • cytryna
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Wywar z jarzyn gotowałem na wolnym ogniu około 30 minut. Ostudziłem. Włożyłem filet z łososia i powoli doprowadziłem do lekkiego wrzenia . Trzymałem na małym ogniu około 10 minut. Łososia pozostawiłem w wywarze do wystygnięcia. Wyjąłem , zdjąłem skórę i usunąłem ości.

    Szparagi wrzuciłem do wrzącej , osolonej wody i gotowałem około 20 minut.
    Odsączyłem i pozostawiłem do ostudzenia.

    Sos
    Zioła drobno posiekałem , wymieszałem ze śmietaną , majonezem , sokiem z pół cytryny i szczyptą soli.

    Łososia podzieliłem na mniejsze kawałki. Obrane , ugotowane na twardo jajka pokroiłem w plastry. Ułożyłem szparagi , łososia i jajka na półmisku , polałem sosem. Posypałem siekaną pietruszką , a większymi listkami udekorowałem całość.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz