sobota, 17 maja 2014

Botwinka

Sezonowa zupa ,na którą z wytęsknieniem wyczekuję przez cały rok.















Składniki

  • 2 pęczki młodej botwinki (duże)
  • 2 małe buraki
  • litr bulionu warzywno-wołowego + 600 ml wody
  • 150 ml śmietany
  • duży pęczek koperku
  • sól ,pieprz ,cukier ,ocet

    Przygotowanie

    Buraki gotujemy około godziny ,osączamy ,obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Oczyszczoną i opłukaną botwinę kroimy na centymetrowe kawałki ,zalewamy bulionem warzywno-wołowym i gotujemy na wolnym ogniu 30-40 min. Dodajemy starte buraki i gotujemy jeszcze 5 min. Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę ,połowę koperku ,doprawiamy do smaku solą ,pieprzem ,cukrem oraz octem. Ponownie wstawiamy na ogień i doprowadzamy do wrzenia. Botwinkę posypałem dużą ilością koperku ,podałem z młodymi ziemniakami okraszonymi cebulką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz