Sezonowa zupa ,na którą z wytęsknieniem wyczekuję przez cały rok.
Składniki
- 2 pęczki młodej botwinki (duże)
- 2 małe buraki
- litr bulionu warzywno-wołowego + 600 ml wody
- 150 ml śmietany
- duży pęczek koperku
- sól ,pieprz ,cukier ,ocet
Przygotowanie
Buraki gotujemy około godziny ,osączamy ,obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Oczyszczoną i opłukaną botwinę kroimy na centymetrowe kawałki ,zalewamy bulionem warzywno-wołowym i gotujemy na wolnym ogniu 30-40 min. Dodajemy starte buraki i gotujemy jeszcze 5 min. Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę ,połowę koperku ,doprawiamy do smaku solą ,pieprzem ,cukrem oraz octem. Ponownie wstawiamy na ogień i doprowadzamy do wrzenia. Botwinkę posypałem dużą ilością koperku ,podałem z młodymi ziemniakami okraszonymi cebulką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz