Lepszy od tradycyjnego kurczaka ,gdyż marynata ze świeżych ziół nadaje mięsu wyjątkowy smak.
Składniki
- 4 duże udka z kurczaka
- 2 gałązki świeżego oregano (opcjonalnie 1/2 łyżeczki suszonego)
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 3 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 2-3 ząbki czosnku
- pieprz
Przygotowanie
Na marynatę zerwałem listki z gałązek oregano i posiekałem je
drobno. Ocet wymieszałem z oliwą , dodałem oregano , przyprawę do
kurczaka , paprykę , posiekany czosnek ,posiekaną natkę pietruszki
,słodką paprykę oraz sporą ilością pieprzu.
Opłukane mięso natarłem marynatą , wstawiłem do lodówki na 1 godzinę.
Następnie ułożyłem w naczyniu żaroodpornym i piekłem około 35 minut w
temperaturze 200 stopni C , często polewałem zalewą oraz kilkoma
łyżeczkami wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz