niedziela, 18 maja 2014

Udka pieczone w ziołach

Lepszy od tradycyjnego kurczaka ,gdyż marynata ze świeżych ziół nadaje mięsu wyjątkowy smak.
















Składniki

  • 4 duże udka z kurczaka
  • 2 gałązki świeżego oregano (opcjonalnie 1/2 łyżeczki suszonego)
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pieprz

    Przygotowanie

    Na marynatę zerwałem listki z gałązek oregano i posiekałem je drobno. Ocet wymieszałem z oliwą , dodałem oregano , przyprawę do kurczaka , paprykę , posiekany czosnek ,posiekaną natkę pietruszki ,słodką paprykę oraz sporą ilością pieprzu.
    Opłukane mięso natarłem marynatą , wstawiłem do lodówki na 1 godzinę.
    Następnie ułożyłem w naczyniu żaroodpornym i piekłem około 35 minut w temperaturze 200 stopni C , często polewałem zalewą oraz kilkoma łyżeczkami wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz