poniedziałek, 19 maja 2014

Pulpety w kapuście z pomidorami

Aromatyczne danie łatwe i szybkie w przygotowaniu.

















Składniki

  • 1/2 kg mielonego mięsa
  • 3 ząbki czosnku
  • jajko
  • 2 łyżki mąki gryczanej
  • garść świeżej bazylii
  • łyżka bułki tartej
  • 300 g kapusty kiszonej
  • puszka krojonych pomidorów z zalewą
  • 4 liście laurowe
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • papryczka chilli
  • 2 łyżki oleju
  • sól ,pieprz ,cukier

    Przygotowanie

      Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Mięso mieszamy z ½ cebuli ,czosnkiem ,jajkiem ,mąką ,posiekaną bazylią i bułką tartą. Całość doprawiamy solą ,pieprzem i dokładnie wyrabiamy.
    Kapustę płuczemy ,osączamy i szatkujemy. Cebulę szklimy na oliwie po czym dodajemy kapustę ,liście laurowe i pomidory z puszki. Dodajemy odrobinę wody ,doprowadzamy do wrzenia i solimy. Z mięsa formujemy kulki ,wkładamy do kapusty i gotujemy 15 min. Pod koniec dodajemy pomidorki ,przekrojone na pół i posiekaną papryczkę chilli. Zagotowujemy ,doprawiamy do smaku solą ,pieprzem i cukrem.

2 komentarze: