Aromatyczne danie łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Składniki
- 1/2 kg mielonego mięsa
- 3 ząbki czosnku
- jajko
- 2 łyżki mąki gryczanej
- garść świeżej bazylii
- łyżka bułki tartej
- 300 g kapusty kiszonej
- puszka krojonych pomidorów z zalewą
- 4 liście laurowe
- 200 g pomidorków koktajlowych
- papryczka chilli
- 2 łyżki oleju
- sól ,pieprz ,cukier
Przygotowanie
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Mięso
mieszamy z ½ cebuli ,czosnkiem ,jajkiem ,mąką ,posiekaną bazylią i bułką
tartą. Całość doprawiamy solą ,pieprzem i dokładnie wyrabiamy.
Kapustę płuczemy ,osączamy i szatkujemy. Cebulę szklimy na oliwie po
czym dodajemy kapustę ,liście laurowe i pomidory z puszki. Dodajemy
odrobinę wody ,doprowadzamy do wrzenia i solimy. Z mięsa formujemy kulki
,wkładamy do kapusty i gotujemy 15 min. Pod koniec dodajemy pomidorki
,przekrojone na pół i posiekaną papryczkę chilli. Zagotowujemy
,doprawiamy do smaku solą ,pieprzem i cukrem.
świetny pomysł, a jakie one piękne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
OdpowiedzUsuń