czwartek, 15 maja 2014

Fasolka po bretońsku

Przepyszne polskie danie. Zawsze robiłem ją po swojemu...tym razem postanowiłem zrobić według przepisu sprzed lat. Jakiś sentyment mnie się ima...ale smak...zachęcam. Proste i smaczne.













Składniki

  • 400 g białej fasoli
  • 200 g surowego wędzonego boczku
  • 200 g wędzonej kiełbasy
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka mąki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól ,pieprz ,ostra papryka

    Przygotowanie

    Fasolę płuczemy i zalewamy wodą (objętość 3 razy większa od objętości fasoli) na co najmniej 6 godzin. Gotujemy ją w tej samej wodzie na niewielkim ogniu. Boczek ,kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na tłuszczu ,łączymy z fasolą (godzinę po tym jak zaczęła się gotować). Wsypujemy łyżeczkę soli ,gotujemy jeszcze ok. 20 min. Jeśli jest za mało płynu ,uzupełniamy ,jeśli za dużo ,nieco zwiększamy ogień. Gdy fasola zmięknie ,dodajemy koncentrat wymieszany z mąką ,doprawiamy do smaku solą ,pieprzem oraz papryką. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 5 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz