Przepyszne polskie danie. Zawsze robiłem ją po swojemu...tym razem
postanowiłem zrobić według przepisu sprzed lat. Jakiś sentyment mnie się
ima...ale smak...zachęcam. Proste i smaczne.
Składniki
- 400 g białej fasoli
- 200 g surowego wędzonego boczku
- 200 g wędzonej kiełbasy
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- łyżka mąki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól ,pieprz ,ostra papryka
Przygotowanie
Fasolę płuczemy i zalewamy wodą (objętość 3 razy większa od
objętości fasoli) na co najmniej 6 godzin. Gotujemy ją w tej samej
wodzie na niewielkim ogniu. Boczek ,kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę.
Podsmażamy na tłuszczu ,łączymy z fasolą (godzinę po tym jak zaczęła się
gotować). Wsypujemy łyżeczkę soli ,gotujemy jeszcze ok. 20 min. Jeśli
jest za mało płynu ,uzupełniamy ,jeśli za dużo ,nieco zwiększamy ogień.
Gdy fasola zmięknie ,dodajemy koncentrat wymieszany z mąką ,doprawiamy
do smaku solą ,pieprzem oraz papryką. Dokładnie mieszamy i gotujemy
jeszcze 5 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz