czwartek, 15 maja 2014

Śledź czerwony

Jak to mówi koleżanka z pracy :Ona ryb nie luby ,tylko śledzie :)... Ja przepadam za śledziami. Na stole z zakąskami obowiązkowo musi być choć jeden rodzaj śledzi. Te czerwone nie tylko pięknie prezentują się ,ale też świetnie smakują. Polecam tą tradycyjną rosyjską zakąskę.










Składniki

  • 4 filety śledziowe
  • 3 cebule
  • 70 ml oleju
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól ,pieprz ,cukier ,papryka

    Przygotowanie

      Cebulę posiekałem , zeszkliłem na oleju. Dodałem koncentrat i nieco wody.
    Przyprawiłem , podgrzałem minutę , ostudziłem.
    Śledzie pokroiłem na kawałki , ułożyłem w słoju , przekładając każdą warstwę cebulą.
    Pozostawiłem na noc. Podałem razem z cebulą na czarnym chlebie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz