środa, 14 maja 2014

Roladki ze szparagami po francusku

Polecam jako danie głównie z ziemniakami.















Składniki

  • 4 sznycle wieprzowe (u mnie z łopatki) po 150 g
  • pęczek zielonych szparagów
  • kieliszek białego wina
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • łyżka mąki
  • szczypior
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Szparagi umyłem , odciąłem stwardniałe końce , obrałem , włożyłem do osolonego wrzątku , gotowałem 5 minut , osączyłem.
    Sznycle opłukałem , osuszyłem papierowym ręcznikiem , rozbiłem wkładając pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej , na płaty grubości mniej więcej 1 cm. Zamarynowałem solą i pieprzem.
    Sznycle cienko posmarowałem musztardą i ułożyłem na nich po kilka szparagów.
    Zwinąłem w roladki , związałem sparzonym szczypiorem. Oprószyłem solą , pieprzem i mąką.
    Na głębokiej patelni rozgrzałem oliwę , włożyłem roladki i obsmażyłem na rumiano ze wszystkich stron.
    Podlałem białym winem i dusiłem na wolnym ogniu pod przykryciem około 15 minut, aż mięso było miękkie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz