Gratka dla smakoszy szpinaku. Działa wzmacniająco na nasz organizm,
również na kondycję naszych włosów (szkoda ,że wcześniej nie zacząłem
jeść :) ) i skóry. Uwaga! Nie parzy ;)
Składniki
- 3 szklanki młodych listków pokrzywy
- 4 ziemniaki
- 2 marchwie
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 3 łyżki śmietany
- litr wody
- 2 łyżki oliwy
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Pokrzywę blanszujemy ,osączamy. Ziemniaki i marchew obieramy
,myjemy i kroimy w kostkę. W garnku gotujemy wodę z liśćmi laurowymi
,zielem angielskim ,solą. Dodajemy warzywa ,gotujemy na małym ogniu 20
min. Pokrzywę kroimy w paski i wraz z posiekaną cebulą i czosnkiem
podsmażamy na oliwie. Następnie przekładamy do garnka z warzywami
,dodajemy majeranek i gotujemy jeszcze 5 min. Zdejmujemy z ognia
,zabielamy śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz