środa, 14 maja 2014

Zupa wiosenna z pokrzywy

Gratka dla smakoszy szpinaku. Działa wzmacniająco na nasz organizm, również na kondycję naszych włosów (szkoda ,że wcześniej nie zacząłem jeść :) ) i skóry. Uwaga! Nie parzy ;)














Składniki

  • 3 szklanki młodych listków pokrzywy
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchwie
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 3 łyżki śmietany
  • litr wody
  • 2 łyżki oliwy
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Pokrzywę blanszujemy ,osączamy. Ziemniaki i marchew obieramy ,myjemy i kroimy w kostkę. W garnku gotujemy wodę z liśćmi laurowymi ,zielem angielskim ,solą. Dodajemy warzywa ,gotujemy na małym ogniu 20 min. Pokrzywę kroimy w paski i wraz z posiekaną cebulą i czosnkiem podsmażamy na oliwie. Następnie przekładamy do garnka z warzywami ,dodajemy majeranek i gotujemy jeszcze 5 min. Zdejmujemy z ognia ,zabielamy śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz