wtorek, 13 maja 2014

Kulki z orzechowym dipem

Przepyszna przystawka z suszoną śliwką.
















Składniki

  • 100 g włoskich orzechów
  • 100 g kremowego serka
  • 100 g majonezu
  • natka pietruszki
  • sok z 1/2 cytryny
  • cebula
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • jajko
  • 150 g suszonych śliwek
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

      Orzechy uprażyłem w piekarniku , ostudziłem , zmiksowałem razem z serkiem , majonezem , posiekaną natką , sokiem z cytryny , solą i pieprzem. Wstawiłem do lodówki.
    Cebulę drobno posiekałem i zeszkliłem na oleju. Wystudzoną dodałem do mięsa zmieszanego z jajkiem , solą , pieprzem i tartą bułką. Dokładnie wyrobiłem.
    Z masy mięsnej uformowałem kulki , do środka wcisnąłem śliwkę .
    Kulki smażyłem na rozgrzanym oleju , po przyrumienieniu osaczyłem na papierowym ręczniku. Podałem z dipem orzechowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz