Pyszne połączenie kaszy gryczanej z grzybami.
Składniki
- 50 g suszonych grzybów
- 300 g kaszy gryczanej
- Sól
- Jajko
- Mąka
- Cebula
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki bułki tartej
- 100 g masła klarowanego
- Sos:
- Cebula
- 2 łyżki masła
- Łyżka mąki
- Szklanka bulionu warzywnego
- Łyżeczka soku z cytryny
- Sól ,pieprz
- Cukier
- ½ szklanki gęstej śmietany
Przygotowanie
-
Namoczone grzyby gotujemy do miękkości. Opłukaną kaszę
rozgotowujemy na wodzie z gotowania grzybów (połowę wody z grzybów
,drugą zostawiamy do przygotowania sosu) ,solimy i studzimy. Dodajemy
jajko i mąkę (tyle by powstała gęsta masa). Cebulę obieramy i drobno
siekamy. Grzyby siekamy. Cebulę zeszklimy na maśle ,dodajemy grzyby i
chwilę smażymy ,doprawiamy solą.
Z masy gryczanej formujemy podłużne placki ,smarujemy farszem grzybowym
,zawijamy jak zrazy ,obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanym
klarowanym maśle.
-
Sos:
Posiekaną cebulę rumienimy na maśle ,dodajemy mąkę ,smażymy ,mieszając
aż się lekko zrumieni. Rozprowadzamy bulionem i wodą z gotowania grzybów
(około 300 ml) ,dodajemy sok z cytryny ,sól ,pieprz i szczyptę cukru
,aż sos zgęstnieje ,wlewamy śmietanę i podgrzewamy. Zrazy układamy w
żaroodpornym naczyniu ,polewamy sosem i wstawiamy do rozgrzanego do
180°C piekarnika na 15 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz