niedziela, 27 kwietnia 2014

Zupa z ogórków małosolnych

Z moich pierwszych w tym roku ogórków małosolnych.















Składniki

  • 1.5 l bulionu warzywnego
  • 10 ogórków małosolnych
  • kilka ziemniaków
  • 3 marchwie
  • 2 pietruszki
  • mały seler
  • 1,5 łyżki masła
  • 2 cebule
  • sól ,pieprz
  • szklanka gęstej śmietany
  • pęczek koperku

    Przygotowanie

      Marchewki ,pietruszki i seler obrałem i starłem na tarce o grubych oczkach. Cebule obrałem i posiekałem ,ziemniaki obrałem i pokroiłem na większe kawałki. Wszystko wrzuciłem do wrzącego bulionu warzywnego.
    Ogórki starłem na tarce o grubych oczkach ,podsmażyłem na maśle i dodałem do zupy. Gotowałem 30 min ,po czym zabieliłem śmietaną. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypałem posiekanym koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz