Z wytęsknieniem wyczekuję rozpoczęcie sezonu na fasolkę szparagową. Zupę
można przygotować ze świeżej fasolki ,jaki również takiej z zalewy.
Składniki
- 500 g fasolki szparagowej
- 500 g wędzonych żeberek
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- mały seler
- por (biała część)
- 4-5 ziemniaków
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 2 liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- łyżka koncentratu pomidorowego
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Marchew ,pietruszkę ,seler obieramy ,myjemy ,ścieramy na tarce o
grubych oczkach. Pora myjemy ,osuszamy ,kroimy w krążki. Ziemniaki
obieramy ,myjemy ,kroimy w dużą kostkę. Warzywa podsmażamy na rozgrzanym
maśle ,zalewamy bulionem ,dodajemy liście laurowe ,ziele angielskie
,wędzone żeberka ,zagotowujemy. Fasolkę myjemy ,obcinamy oba końce
każdej fasolki ,osączamy (jeśli jest duża ,przecinamy) i wrzucamy do
zupy. Gotujemy do miękkości fasolki ,około 20 minut. Pod koniec dodajemy
łyżkę koncentratu pomidorowego. Zupę doprawiamy solą oraz pieprzem.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz