sobota, 26 kwietnia 2014

Zupa z fasolką szparagową

Z wytęsknieniem wyczekuję rozpoczęcie sezonu na fasolkę szparagową. Zupę można przygotować ze świeżej fasolki ,jaki również takiej z zalewy.













Składniki

  • 500 g fasolki szparagowej
  • 500 g wędzonych żeberek
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • mały seler
  • por (biała część)
  • 4-5 ziemniaków
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie


    Marchew ,pietruszkę ,seler obieramy ,myjemy ,ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora myjemy ,osuszamy ,kroimy w krążki. Ziemniaki obieramy ,myjemy ,kroimy w dużą kostkę. Warzywa podsmażamy na rozgrzanym maśle ,zalewamy bulionem ,dodajemy liście laurowe ,ziele angielskie ,wędzone żeberka ,zagotowujemy. Fasolkę myjemy ,obcinamy oba końce każdej fasolki ,osączamy (jeśli jest duża ,przecinamy) i wrzucamy do zupy. Gotujemy do miękkości fasolki ,około 20 minut. Pod koniec dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego. Zupę doprawiamy solą oraz pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz