Bardzo delikatna o lekkim aromacie anyżu.
Składniki
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 duży koper włoski (fenkuł)
- 5 ząbków czosnku
- 3 marchewki
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 białe części pora (duże)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- pomidor (u mnie malinowy)
- starty ser (ilość zależna od upodobań)
- kawałek sera (taki 5x5 cm)
- 2 liście laurowe
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- garść świeżej bazylii
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Marchew obieramy ,płuczemy i kroimy w półkrążki.
Seler i por płuczemy ,również pokroić w półkrążki .
Fenku płuczemy ,cienko kroimy w półplastry.
Pomidor sparzamy ,obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy ,miażdżymy.
W garnku rozgrzewamy oliwę ,dodajemy czosnek i chwilę smażymy. Dodajemy marchew ,seler ,por ,fenku i dusimy około 5 min.
Następnie dodajemy liście laurowe ,pomidor ,lekko podsuszamy. Wlewamy
bulion ,dodajemy kawałek żółtego sera i dusimy pod przykryciem 35 min.
Po tym czasie wyciągamy ser i liście laurowe ,doprawiamy solą i
pieprzem.
Zupę podałem z tartym serem ,posiekaną zieleniną i ciemnym chlebem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz