piątek, 25 kwietnia 2014

Zupa włoska z fenkułem

Bardzo delikatna o lekkim aromacie anyżu.















Składniki

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 duży koper włoski (fenkuł)
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 białe części pora (duże)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pomidor (u mnie malinowy)
  • starty ser (ilość zależna od upodobań)
  • kawałek sera (taki 5x5 cm)
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • garść świeżej bazylii
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Marchew obieramy ,płuczemy i kroimy w półkrążki.
    Seler i por płuczemy ,również pokroić w półkrążki .
    Fenku płuczemy ,cienko kroimy w półplastry.
    Pomidor sparzamy ,obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy ,miażdżymy.
    W garnku rozgrzewamy oliwę ,dodajemy czosnek i chwilę smażymy. Dodajemy marchew ,seler ,por ,fenku i dusimy około 5 min.
    Następnie dodajemy liście laurowe ,pomidor ,lekko podsuszamy. Wlewamy bulion ,dodajemy kawałek żółtego sera i dusimy pod przykryciem 35 min. Po tym czasie wyciągamy ser i liście laurowe ,doprawiamy solą i pieprzem.
    Zupę podałem z tartym serem ,posiekaną zieleniną i ciemnym chlebem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz