Bardzo delikatne w smaku. Podane z tartym parmezanem i sosem pietruszkowo-chrzanowym smakują wybornie.
Składniki
- 100 ml mąki
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki masła
- 1,5 kg białych szparagów
- sól ,pieprz ,cukier
- 4 łyżki oleju
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka startego chrzanu
- 2 łyżki gęstej śmietany
- pęczek natki pietruszki
- 8 plastrów szynki serrano
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy do miski ,dodajemy jajka ,mleko ,parmezan i łyżkę płynnego masła. Dokładnie mieszamy.
Szparagi obieramy ,odkrawamy końce. Gotujemy przez 25 min we wrzątku z dodatkiem soli ,cukru i łyżki masła.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 70°C.
Na patelni teflonowej smażymy 8 naleśników. Wkładamy kolejno do piekarnika przekładając je pergaminem.
Jogurt mieszamy z solą ,pieprzem ,chrzanem ,2 łyżkami oliwy ,śmietaną i posiekaną natką pietruszki.
Na każdym naleśniku rozłożyć plaster szynki ,4-5 szparagów ,zawijamy.
Podajemy z sosem i startym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz