czwartek, 24 kwietnia 2014

Naleśniki ze szparagami

Bardzo delikatne w smaku. Podane z tartym parmezanem i sosem pietruszkowo-chrzanowym smakują wybornie.














Składniki

  • 100 ml mąki
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 kg białych szparagów
  • sól ,pieprz ,cukier
  • 4 łyżki oleju
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka startego chrzanu
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • pęczek natki pietruszki
  • 8 plastrów szynki serrano

    Przygotowanie

    Mąkę przesiewamy do miski ,dodajemy jajka ,mleko ,parmezan i łyżkę płynnego masła. Dokładnie mieszamy.
    Szparagi obieramy ,odkrawamy końce. Gotujemy przez 25 min we wrzątku z dodatkiem soli ,cukru i łyżki masła.
    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 70°C.
    Na patelni teflonowej smażymy 8 naleśników. Wkładamy kolejno do piekarnika przekładając je pergaminem.
    Jogurt mieszamy z solą ,pieprzem ,chrzanem ,2 łyżkami oliwy ,śmietaną i posiekaną natką pietruszki.
    Na każdym naleśniku rozłożyć plaster szynki ,4-5 szparagów ,zawijamy.
    Podajemy z sosem i startym parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz