Dla dzieci wino i koniak można zastąpić przecierem pomidorowym ,a potrawę doprawić do smaku octem z czerwonego wina.
Składniki
- 1 kg udek z kurczaka
- 4 ząbki czosnku
- 5 szalotek
- 2 marchewki
- łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- 1/2 czerwonego półwytrawnego wina
- 40 ml koniaku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- kilka gałązek tymianku
- 2 liście laurowe
- gałka muszkatołowa
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Udka z kurczaka myjemy ,osuszamy papierowym ręcznikiem ,usuwamy skórę.
Czosnek i szalotkę obieramy . Czosnek siekamy ,szalotkę przepoławiamy.
Marchewki czyścimy ,płuczemy ,obieramy i kroimy w półkrążki.
W brytfannie rozgrzewamy masło ,dodajemy szalotkę ,czosnek i marchew i
dusimy je przez kilka chwil ,po czym wyjmujemy i odstawiamy na bok.
Do brytfanny wkładamy kurczaka i obsmażamy go ze wszystkich stron.
Posypujemy mąką ,ponownie wkładamy warzywa i całość dusimy pod
przykryciem 5 min.
Wlewamy wino i koniak. Dodajemy zioła ,przyprawiamy solą ,pieprzem i
gałką muszkatołową i dusimy 30 min pod przykryciem. Przed podaniem na
talerzu posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Jestem ciekawa tego połączenia smakowego. Danie wykwintne i bardzo ładnie podane. Z pewnością kiedyś będę próbowała zrobić, bo wygląda super. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję ;) Pozdrawiam serdecznie i zachęcam do zrobienia ;)
OdpowiedzUsuń