poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Kurczak po burgundzku

Dla dzieci wino i koniak można zastąpić przecierem pomidorowym ,a potrawę doprawić do smaku octem z czerwonego wina.













Składniki

  • 1 kg udek z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 szalotek
  • 2 marchewki
  • łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 czerwonego półwytrawnego wina
  • 40 ml koniaku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • kilka gałązek tymianku
  • 2 liście laurowe
  • gałka muszkatołowa
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

      Udka z kurczaka myjemy ,osuszamy papierowym ręcznikiem ,usuwamy skórę.
    Czosnek i szalotkę obieramy . Czosnek siekamy ,szalotkę przepoławiamy. Marchewki czyścimy ,płuczemy ,obieramy i kroimy w półkrążki.
    W brytfannie rozgrzewamy masło ,dodajemy szalotkę ,czosnek i marchew i dusimy je przez kilka chwil ,po czym wyjmujemy i odstawiamy na bok.
    Do brytfanny wkładamy kurczaka i obsmażamy go ze wszystkich stron. Posypujemy mąką ,ponownie wkładamy warzywa i całość dusimy pod przykryciem 5 min.
    Wlewamy wino i koniak. Dodajemy zioła ,przyprawiamy solą ,pieprzem i gałką muszkatołową i dusimy 30 min pod przykryciem. Przed podaniem na talerzu posypujemy posiekaną natką pietruszki.

2 komentarze:

  1. Jestem ciekawa tego połączenia smakowego. Danie wykwintne i bardzo ładnie podane. Z pewnością kiedyś będę próbowała zrobić, bo wygląda super. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję ;) Pozdrawiam serdecznie i zachęcam do zrobienia ;)

    OdpowiedzUsuń