poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Krewetki w pomidorach

Potrawa nadaje się na kolację ,jak i na przekąskę z ciepłą ,ziołową bagietką.
















Składniki

  • 300 g mrożonych krewetek (tygrysie)
  • czerwona papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 l gęstego sosu pomidorowego
  • 350 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml białego wina
  • pomarańcza
  • cukier
  • sól ,pieprz
  • 200 g pomidorów cherry
  • garść natki pietruszki

    Przygotowanie

      Krewetki rozmroziłem i osączyłem. Wypestkowane chili , czosnek i szalotki posiekałem.
    Podsmażyłem na gorącej oliwie. Dolałem zagęszczony sos pomidorowy , bulion i wino , sok wyciśnięty z pomarańczy , skórkę otartą z jej połowy oraz ok. łyżeczki cukru i po szczypcie soli i pieprzu. Gotowałem ok. 10 minut.
    Dodałem krewetki i przekrojone na połówki pomidorki. Dusiłem pod przykryciem , na minimalnym ogniu około 5 minut.
    Przyprawiłem do smaku , posypałem posiekaną pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz