Potrawa nadaje się na kolację ,jak i na przekąskę z ciepłą ,ziołową bagietką.
Składniki
- 300 g mrożonych krewetek (tygrysie)
- czerwona papryczka chilli
- 2 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 l gęstego sosu pomidorowego
- 350 ml bulionu warzywnego
- 100 ml białego wina
- pomarańcza
- cukier
- sól ,pieprz
- 200 g pomidorów cherry
- garść natki pietruszki
Przygotowanie
Krewetki rozmroziłem i osączyłem. Wypestkowane chili , czosnek i szalotki posiekałem.
Podsmażyłem na gorącej oliwie. Dolałem zagęszczony sos pomidorowy ,
bulion i wino , sok wyciśnięty z pomarańczy , skórkę otartą z jej
połowy oraz ok. łyżeczki cukru i po szczypcie soli i pieprzu. Gotowałem
ok. 10 minut.
Dodałem krewetki i przekrojone na połówki pomidorki. Dusiłem pod przykryciem , na minimalnym ogniu około 5 minut.
Przyprawiłem do smaku , posypałem posiekaną pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz