wtorek, 29 kwietnia 2014

Łazanki z kapustą pekińską

Pyszne ,łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zamiast boczku użyłem kotletów sojowych. Danie z pewnością zadowoli podniebienia wegetarian ,jak i "mięsożerców".













Składniki

  • duża kapusta pekińska
  • opakowanie kotletów sojowych (100 g)
  • pęczek koperku
  • 250 g makaronu łazanki
  • 2 łyżki masła
  • duża cebula
  • sok z cytryny
  • sól ,świeżo mielony kolorowy pieprz
  • 1,5 l bulionu warzywnego

    Przygotowanie

    Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

    Kapustę kroimy w pół ,a później na szersze paski. Wrzucamy do garnka ,zalewamy szklanką bulionu warzywnego ,dodajemy łyżkę masła i dusimy pod przykryciem do miękkości.

    Kotlety gotujemy w bulionie warzywnym ok. 8 min. Odcedzamy ,studzimy i kroimy w paski (duże kotlety najpierw na pół). Cebulę obieramy ,kroimy w kostkę ,szklimy na łyżce masła ,po czym dodajemy pokrojone kotlety sojowe ,chwilę smażymy i dodajemy do kapusty razem z makaronem. Doprawiamy do smaku solą ,pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy posiekany koperek ,wszystko mieszamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz