wtorek, 29 kwietnia 2014

Karp marynowany

 Może nie na czasie ,ale tak przygotowany karp po prostu rozpływa się w ustach. Propozycja kuchni francuskiej sprawdzi się nie tylko od święta.













Składniki

  • 1,2 kg karpia
  • 3 cebule
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 l cydru
  • 4 listki bazylii
  • 3 goździki
  • szczypta gałki muszkatołowej ,imbiru i cynamonu
  • sól ,pieprz
  • 2 jajka
  • 5 łyżek śmietany
  • bułka tarta
  • olej

    Przygotowanie

      Oskrobanego karpia pokroiłem na dzwonki , posoliłem , dodałem pieprz.
    Obłożyłem pokrojona w talarki cebulą , pokrojona bazylią i przyprawami.
    Marynowałem ponad 2 godziny w cydrze zmieszanym z sokiem z cytryny.
    Roztrzepałem jajka ze śmietaną. Osuszyłem dzwonka karpia , panierowałem najpierw w jajkach , a następnie w bułce tartej.
    Smażyłem po ok. 5 minut z każdej strony na dużej ilości oleju.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz