Może nie na czasie ,ale tak przygotowany karp po prostu rozpływa się w
ustach. Propozycja kuchni francuskiej sprawdzi się nie tylko od święta.
Składniki
- 1,2 kg karpia
- 3 cebule
- sok z 1 cytryny
- 1/2 l cydru
- 4 listki bazylii
- 3 goździki
- szczypta gałki muszkatołowej ,imbiru i cynamonu
- sól ,pieprz
- 2 jajka
- 5 łyżek śmietany
- bułka tarta
- olej
Przygotowanie
Oskrobanego karpia pokroiłem na dzwonki , posoliłem , dodałem pieprz.
Obłożyłem pokrojona w talarki cebulą , pokrojona bazylią i przyprawami.
Marynowałem ponad 2 godziny w cydrze zmieszanym z sokiem z cytryny.
Roztrzepałem jajka ze śmietaną. Osuszyłem dzwonka karpia , panierowałem najpierw w jajkach , a następnie w bułce tartej.
Smażyłem po ok. 5 minut z każdej strony na dużej ilości oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz