Lekka i smaczna. By zmniejszyć ilość kalorii chleb można opiec w
tosterze i dodać do zupy . Wersja "lajt" oczywiście bez boczku.
Składniki
- cebula średniej wielkości
- 4 selery naciowe
- 2 marchewki
- 150 g wędzonego chudego boczku (opcjonalnie)
- 2 łyżki masła (lub 3 łyżki oliwy z oliwek)
- por (biała część)
- 4 gałązki oregano
- garść bazylii
- garść natki pietruszki
- 1 l bulionu warzywnego
- 4 kromki białego chleba
- sól ,pieprz
- grzanki
- 400 g pomidorów
Przygotowanie
-
Cebulę ,marchewki ,selera ,boczek kroimy w drobną kostkę. Pora
kroimy na pół ,a następnie w cienkie paski. W garnku rozgrzewamy masło
,dodajemy pokrojone w kostkę warzywa ,pora ,pokruszony chleb (bez
skórek) i boczek. Smażymy 5 min ,dodajemy listki oregano ,doprawiamy
solą i pieprzem ,dusimy 3 min.
Wszystko podlewamy bulionem ,zupę zagotowujemy ,zmniejszamy ogień i
gotujemy kolejne 10 min. Przed końcem gotowania dodajemy sparzone
,obrane ze skórki ,pokrojone w paski (bez pestek) pomidory ,posiekaną natkę i bazylię.
Podajemy z grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz