środa, 30 kwietnia 2014

Zupa chlebowa

Lekka i smaczna. By zmniejszyć ilość kalorii chleb można opiec w tosterze i dodać do zupy . Wersja "lajt" oczywiście bez boczku.














Składniki

  • cebula średniej wielkości
  • 4 selery naciowe
  • 2 marchewki
  • 150 g wędzonego chudego boczku (opcjonalnie)
  • 2 łyżki masła (lub 3 łyżki oliwy z oliwek)
  • por (biała część)
  • 4 gałązki oregano
  • garść bazylii
  • garść natki pietruszki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 4 kromki białego chleba
  • sól ,pieprz
  • grzanki
  • 400 g pomidorów

    Przygotowanie

  • Cebulę ,marchewki ,selera ,boczek kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy na pół ,a następnie w cienkie paski. W garnku rozgrzewamy masło ,dodajemy pokrojone w kostkę warzywa ,pora ,pokruszony chleb (bez skórek) i boczek. Smażymy 5 min ,dodajemy listki oregano ,doprawiamy solą i pieprzem ,dusimy 3 min.
    Wszystko podlewamy bulionem ,zupę zagotowujemy ,zmniejszamy ogień i gotujemy kolejne 10 min. Przed końcem gotowania dodajemy sparzone ,obrane ze skórki ,pokrojone w paski (bez pestek) pomidory ,posiekaną natkę i bazylię.
     Podajemy z grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz