Jeden ze specjałów kuchni meksykańskiej
Składniki
- 12 pałek z kurczaka
- puszka czerwonej fasoli
- puszka pomidorów (całych)
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- 2 cebule
- ząbek czosnku
- po szczypcie gałki muszkatołowej ,mielonych goździków i cynamonu
- pęczek posiekanej natki pietruszki
- sól ,pieprz
- oliwa do smażenia
Przygotowanie
Udka natarłem solą i pieprzem , zrumieniłem na rozgrzanym
tłuszczu , ułożyłem w naczyniu żaroodpornym , a na pozostałym na
patelni oleju przesmażyłem plastry cebuli i posiekany czosnek.
Dodałem koncentrat pomidorowy wraz z zalewą , wino i fasolę. Mieszając
, zagotowałem redukując płyn , przyprawiłem sos do smaku. Polałem nim
udka. Wstawiłem do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C
. Piekłem ponad godzinę. Pod koniec zdjąłem przykrycie .
Po wyjęciu posypałem natką pietruszki.
Można podawać z pieczywem lub ryżem i różnymi sałatkami. U mnie dzisiaj na kolację z ukraińską sałatką ogórkową
Potrawa wygląda rewelacyjnie. Przepadam za kurczakiem i kuchnią meksykańską. W mojej wersji byłoby tylko bardziej pikantnie, bo chili dodaję na potęgę. Super przepis! :)
OdpowiedzUsuń