Schabowe duszone w kapuście kiszonej
Proste zarazem pyszne danie. Tak po "chłopsku"...
Składniki
- 4 kotlety schabowe (grubość 1,5 cm)
- 700 g kapusty kiszonej
- łyżka mąki
- 2 cebule
- 3 łyżki smalcu
- łyżeczka kminku
- liść laurowy
- sól ,pieprz ,cukier
Przygotowanie
Kapustę zalałem 200 ml wody ,dodałem liść laurowy i gotowałem na wolnym ogniu.
Schab pokroiłem na 1,5 cm plasterki ,natarłem solą oraz pieprzem i
oprószyłem solą. Na patelni rozgrzałem tłuszcz i lekko z obu stron
podsmażyłem kotlety. Razem z pokrojoną w kostkę cebulą ,zrumienioną na
tym samym tłuszczu ,włożyłem do kapusty 30 min po tym ,jak zaczęła się
gotować. Wrzuciłem kminek i dusiłem na wolnym ogniu 35 min. Doprawiłem
do smaku solą ,pieprzem oraz cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz