czwartek, 3 kwietnia 2014

Schabowe duszone w kapuście kiszonej

Proste zarazem pyszne danie. Tak po "chłopsku"...



















Składniki

  • 4 kotlety schabowe (grubość 1,5 cm)
  • 700 g kapusty kiszonej
  • łyżka mąki
  • 2 cebule
  • 3 łyżki smalcu
  • łyżeczka kminku
  • liść laurowy
  • sól ,pieprz ,cukier

    Przygotowanie

    Kapustę zalałem 200 ml wody ,dodałem liść laurowy i gotowałem na wolnym ogniu.
    Schab pokroiłem na 1,5 cm plasterki ,natarłem solą oraz pieprzem i oprószyłem solą. Na patelni rozgrzałem tłuszcz i lekko z obu stron podsmażyłem kotlety. Razem z pokrojoną w kostkę cebulą ,zrumienioną na tym samym tłuszczu ,włożyłem do kapusty 30 min po tym ,jak zaczęła się gotować. Wrzuciłem kminek i dusiłem na wolnym ogniu 35 min. Doprawiłem do smaku solą ,pieprzem oraz cukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz