piątek, 4 kwietnia 2014

Udka kurczaka po meksykańsku

Jeden ze specjałów kuchni meksykańskiej
















Składniki

  • 12 pałek z kurczaka
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka pomidorów (całych)
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • po szczypcie gałki muszkatołowej ,mielonych goździków i cynamonu
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
  • sól ,pieprz
  • oliwa do smażenia

    Przygotowanie

      Udka natarłem solą i pieprzem , zrumieniłem na rozgrzanym tłuszczu , ułożyłem w naczyniu żaroodpornym , a na pozostałym na patelni oleju przesmażyłem plastry cebuli i posiekany czosnek.
    Dodałem koncentrat pomidorowy wraz z zalewą , wino i fasolę. Mieszając , zagotowałem redukując płyn , przyprawiłem sos do smaku. Polałem nim udka. Wstawiłem do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C . Piekłem ponad godzinę. Pod koniec zdjąłem przykrycie .
    Po wyjęciu posypałem natką pietruszki.
    Można podawać z pieczywem lub ryżem i różnymi sałatkami. U mnie dzisiaj na kolację z ukraińską sałatką ogórkową

1 komentarz:

  1. Potrawa wygląda rewelacyjnie. Przepadam za kurczakiem i kuchnią meksykańską. W mojej wersji byłoby tylko bardziej pikantnie, bo chili dodaję na potęgę. Super przepis! :)

    OdpowiedzUsuń