środa, 2 kwietnia 2014

Pissaladiere

Tarta na cieście francuskim.

















Składniki

  • 300 g ciasta francuskiego
  • 500 g cebuli
  • oliwa z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 500 g pomidorów bez skórki z puszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżka suszonego majeranku
  • kilkanaście filecików anchois
  • kilkanaście czarnych oliwek
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Usmażyłem na oliwie z oliwek pokrojona w plasterki cebulę ( do miękkości ). Pod koniec smażenia dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodałem osączone z zalewy , posiekane pomidory , koncentrat , cukier , połowę majeranku , pieprz i sól.
    Smażyłem ok. 5 minut , mieszając.

    Wylepiłem formę do tarty ciastem , nakłułem widelcem. Wyłożyłem na ciasto masę cebulową , na wierzchu ułożyłem anchois ( miałem końcówkę więc trochę za mało było aby zrobić kratkę ) , posypałem majerankiem i połówkami oliwek.
    Zapiekałem ok. 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz