Tarta na cieście francuskim.
Składniki
- 300 g ciasta francuskiego
- 500 g cebuli
- oliwa z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 500 g pomidorów bez skórki z puszki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki cukru
- łyżka suszonego majeranku
- kilkanaście filecików anchois
- kilkanaście czarnych oliwek
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Usmażyłem na oliwie z oliwek pokrojona w plasterki cebulę ( do
miękkości ). Pod koniec smażenia dodałem przeciśnięty przez praskę
czosnek. Dodałem osączone z zalewy , posiekane pomidory , koncentrat ,
cukier , połowę majeranku , pieprz i sól.
Smażyłem ok. 5 minut , mieszając.
Wylepiłem formę do tarty ciastem , nakłułem widelcem. Wyłożyłem na
ciasto masę cebulową , na wierzchu ułożyłem anchois ( miałem końcówkę
więc trochę za mało było aby zrobić kratkę ) , posypałem
majerankiem i połówkami oliwek.
Zapiekałem ok. 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz