piątek, 18 kwietnia 2014

Tarta alzacka

Przepyszna tarta robiona na cieście francuskim. Tania i łatwa w przygotowaniu.















Składniki

  • 150 g wędzonego boczku w plastrach
  • 2 cebule
  • 100 g sera lazur srebrzysty
  • 10 ml śmietanki 36%
  • mielony kminek
  • gałka muszkatołowa
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

      Boczek pokroiłem na cienkie , wąskie paski , usmażyłem na patelni , aż były chrupkie i rumiane.
    Obraną cebulę pokroiłem w piórka i zeszkliłem na tłuszczu pozostałym po smażeniu boczku.
    Śmietankę wymieszałem z przyprawami.
    Formę do tarty wylepiłem ciastem , dookoła formujemy rant , nakłuwamy ciasto widelcem.
    Rozłożyłem boczek , na nim cebulę i pokrojony w plasterki ser.
    Polałem śmietaną. Piekłem 15 minut w 230 stopniach C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz