Zupa jest cudownie kremowa i pożywna. U mnie z dodatkiem smażonej szynki prosciutto.
Składniki
- 1/2 dużego kalafiora
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 2 marchewki
- kawałek pora ( biała część)
- 2 liście laurowe
- liść kaffiru (niekoniecznie)
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- szklanka drobnego makaronu
- gałka muszkatołowa
- sól ,pieprz
- opcjonalnie szynka prosciutto
Przygotowanie
Kalafiora opłukałem ,podzieliłem na różyczki i osączyłem .
Następnie wrzuciłem do bulionu i ugotowałem razem z obranymi
marchewkami. Dodałem liście laurowe ,ziele angielskie ,liść kaffiru i
gotowałem dalej. Następnie zdjąłem z ognia ,wyciągnąłem przyprawy i
marchewki. Kalafior zmiksowałem ,ponownie wstawiłem na ogień ,dodałem
pokrojony w krążki por oraz pokrojoną marchew. Zagotowałem ,do smaku
doprawiłem solą ,pieprzem i gałką muszkatołową. Krem podałem z drobnym
makaronem i smażoną szynką prosciutto. Posypałem posiekaną natką
pietruszki.
Rewelacyjna zupa. Wygląda bardzo apetycznie. :-)
OdpowiedzUsuńSkładam także serdeczne życzenia: zdrowych, spokojnych i pysznych Świąt wielkanocnych. Żeby ten wyjątkowy czas stał się okazją do wypoczynku i przyniósł inspiracje na nowe posty. :-) Pozdrawiam!
Serdecznie dziękuję za przemiły komentarz :) Również życzę pogodnych i radosnych świąt ;)
OdpowiedzUsuń