Delikatne w smaku.
Składniki
- 1 kg śledzi (matiasów)
- 250 g cebuli
- 100 ml oleju
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki octu
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 szklanki wody
Przygotowanie
Śledzie wymoczyć ,wyporcjować ( na 3 cm paski) ,sporządzić marynatę. Zagotować wodę z octem ,cukrem i zielem angielskim ,ostudzić. Cebulę pokroić w plastry ,dodać do zalewy ,zagotować ,ponownie ostudzić. Dodać koncentrat ,olej ,paprykę ,ponownie zagotować i ostudzić. Zalać śledzie i wstawić do lodówki min na 48 godzin.
Takiej wersji nie robiłam.... jeszcze :)
OdpowiedzUsuńPolecam ,jest bardzo smaczny ;)
Usuń