wtorek, 1 kwietnia 2014

Śledź po węgiersku



Delikatne w smaku.














Składniki

  • 1 kg śledzi (matiasów)
  • 250 g cebuli
  • 100 ml oleju
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki octu
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 szklanki wody

    Przygotowanie

    Śledzie wymoczyć ,wyporcjować ( na 3 cm paski) ,sporządzić marynatę. Zagotować wodę z octem ,cukrem i zielem angielskim ,ostudzić. Cebulę pokroić w plastry ,dodać do zalewy ,zagotować ,ponownie ostudzić. Dodać koncentrat ,olej ,paprykę ,ponownie zagotować i ostudzić. Zalać śledzie i wstawić do lodówki min na 48 godzin.

2 komentarze: