Zapiekane ziemniaki do obiadu
Składniki
- 800 g ziemniaków
- 200 ml gęstej śmietany
- 200 ml mleka
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 20 g masła
- Sól ,pieprz
Przygotowanie
 Ziemniaki obrać włożyć do zimnej wody. Śmietanę wymieszać z mlekiem ,ziołami ,solą i pieprzem.
 
 
-  Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ziemniaki wyjąć z wody ,osuszyć i za pomocą tarki do warzyw zetrzeć w cienkie plastry.
 
 
-   Ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym tak ,aby zachodziły na siebie. 
Zalać śmietaną z mlekiem. 20 g masła pokroić w płatki i rozłożyć na 
ziemniakach. Danie wstawić na środkową półkę ,piec ok. 45 min.
 
 
 
 
 
          
      
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz