wtorek, 1 kwietnia 2014

Zapiekane ziemniaki do obiadu


















Składniki

  • 800 g ziemniaków
  • 200 ml gęstej śmietany
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 20 g masła
  • Sól ,pieprz

    Przygotowanie


    Ziemniaki obrać włożyć do zimnej wody. Śmietanę wymieszać z mlekiem ,ziołami ,solą i pieprzem.

  •  Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ziemniaki wyjąć z wody ,osuszyć i za pomocą tarki do warzyw zetrzeć w cienkie plastry.

  •   Ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym tak ,aby zachodziły na siebie. Zalać śmietaną z mlekiem. 20 g masła pokroić w płatki i rozłożyć na ziemniakach. Danie wstawić na środkową półkę ,piec ok. 45 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz