wtorek, 1 kwietnia 2014

Gulaszowa z mięsem mielonym



















Składniki

  • 300 mięsa mielonego wołowego
  • 2 czerwone papryki
  • 200 g pieczarek
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • Sól i pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki

    Przygotowanie

      Do sporego garnka wlać łyżkę oliwy i smażyć rozdrabniając grudki mięsa, stopniowo dodawać warzywa: pokrojoną w kostkę cebulę, paseczki surowej papryki, marchewki oraz przekrojone na ćwiartki małe pieczarki. Duże ziemniaki pokroić w pocięte w półksiężyce. Wycisnąć ząbek czosnku. Wszystkie warzywa podsmażyć przez 5 minut mieszając. Dodać puszkę krojonych pomidorów.

    Przyprawić wszystko 1 łyżeczką majeranku, 3 łyżeczkami słodkiej papryki, szczyptą kminku, 3 listkami laurowymi, 6-7 ziarnami czarnego pieprzu, 1/3 łyżeczki ostrej papryki solą i pieprzem do smaku.

    Garnek uzupełnić wodą do poziomu warzyw. Gotować 35 minut. Następnie dodać cały przecier oraz odcedzone i przepłukane wodą fasolki. Gotować jeszcze 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz