Gulaszowa z mięsem mielonym
Składniki
- 300 mięsa mielonego wołowego
- 2 czerwone papryki
- 200 g pieczarek
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 4 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 3 marchewki
- 1 ząbek czosnku
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- Sól i pieprz
- 1 łyżeczka majeranku
- 3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
Przygotowanie
Do sporego garnka wlać łyżkę oliwy i smażyć rozdrabniając grudki
mięsa, stopniowo dodawać warzywa: pokrojoną w kostkę cebulę, paseczki
surowej papryki, marchewki oraz przekrojone na ćwiartki małe pieczarki.
Duże ziemniaki pokroić w pocięte w półksiężyce. Wycisnąć ząbek czosnku.
Wszystkie warzywa podsmażyć przez 5 minut mieszając. Dodać puszkę
krojonych pomidorów.
Przyprawić wszystko 1 łyżeczką majeranku, 3 łyżeczkami słodkiej papryki,
szczyptą kminku, 3 listkami laurowymi, 6-7 ziarnami czarnego pieprzu,
1/3 łyżeczki ostrej papryki solą i pieprzem do smaku.
Garnek uzupełnić wodą do poziomu warzyw. Gotować 35 minut. Następnie
dodać cały przecier oraz odcedzone i przepłukane wodą fasolki. Gotować
jeszcze 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz