Małe i łatwe do przyrządzenia - doskonała przekąska nie tylko dla gości.
Składniki
- 20 dag tłustego twarogu
- 150 g kwaśnej śmietany
- 2 łyżki soku z cytryny
- Pieprz
- sól
- pieprz cayenne
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek mieszanych ziół
- 12 plastrów wędzonego łososia ( ok. 20 dag )
- listki szczypiorku do przewiązania i rucola do przybrania
Przygotowanie
Twaróg utarłem ze śmietaną i przyprawiłem sokiem z cytryny ,
sola i pieprzem oraz pieprzem Cayenne. Dodałem obraną i drobno
posiekaną szalotkę oraz wyciśnięty czosnek.
Zioła opłukałem i osuszyłem . Listki drobno posiekałem i dodałem do twarożku.
Plastry łososia płasko rozłożyłem . Na środku każdego z nich umieściłem
porcje nadzienia , a następnie zawinąłem je do środka ze wszystkich
stron i przewiązałem u góry szczypiorkiem.
Rukolę opłukałem i otrząsnąłem z wody . Listki ułożyłem na talerzu i umieściłem na nich łososiowe sakiewki.
Zamiast plastrów łososia można wziąć plasterki szynki albo małe , wydrążone pomidory.
Podałem z pieczywem z masłem. Można z grzankami z bagietki.
U mnie dzisiaj również sakiewki z szynki prosciutto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz