wtorek, 1 kwietnia 2014

Nadziewane sakiewki z łososia

Małe i łatwe do przyrządzenia - doskonała przekąska nie tylko dla gości.
















Składniki

  • 20 dag tłustego twarogu
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Pieprz
  • sól
  • pieprz cayenne
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek mieszanych ziół
  • 12 plastrów wędzonego łososia ( ok. 20 dag )
  • listki szczypiorku do przewiązania i rucola do przybrania

    Przygotowanie

    Twaróg utarłem ze śmietaną i przyprawiłem sokiem z cytryny , sola i pieprzem oraz pieprzem Cayenne. Dodałem obraną i drobno posiekaną szalotkę oraz wyciśnięty czosnek.

    Zioła opłukałem i osuszyłem . Listki drobno posiekałem i dodałem do twarożku.

    Plastry łososia płasko rozłożyłem . Na środku każdego z nich umieściłem porcje nadzienia , a następnie zawinąłem je do środka ze wszystkich stron i przewiązałem u góry szczypiorkiem.

    Rukolę opłukałem i otrząsnąłem z wody . Listki ułożyłem na talerzu i umieściłem na nich łososiowe sakiewki.

    Zamiast plastrów łososia można wziąć plasterki szynki albo małe , wydrążone pomidory.
    Podałem z pieczywem z masłem. Można z grzankami z bagietki.

    U mnie dzisiaj również sakiewki z szynki prosciutto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz