Makaron fusilli bardzo popularny we Włoszech ,u nas znany pod nazwą
świderki. Świetnie komponuje się z sosem z groszku ,gdzie jego smak
podkreśla rozmaryn. Mięso marynowane w białym winie i ziołach
prowansalskich jest bardzo delikatne.
Składniki
- 400 g makaronu fusilli (polecam Barillę)
- 400 g filetów z kurczaka
- szklanka białego wytrawnego wina
- puszka groszku konserwowego
- łyżka rozmarynu
- łyżka ziół prowansalskich
- 300 ml bulionu drobiowego
- sól ,pieprz
- oliwa z oliwek
- średniej wielkości por (biała część)
Przygotowanie
Makaron fusilli ugotowałem al dente.
Filety z kurczaka pokroiłem w cienkie plasterki ,włożyłem do pojemnika
,zalałem winem i wsypałem zioła prowansalskie ,oprószyłem solą i
pieprzem. Wstawiłem do lodówki na godzinę.
W tym czasie robiłem sos.
Do rondelka wlałem zalewę z groszku ,dodałem ½ puszki groszku
,pokrojonego w talarki pora ,300 ml bulionu drobiowego ( u mnie z
kaczki) ,łyżkę rozmarynu. Zagotowałem i ostudziłem. Następnie
zblendowałem i dodałem resztę groszku.
Kurczaka obsmażyłem na oliwie z oliwek i dodałem do gorącego sosu ,dusiłem jeszcze 5 min. Doprawiłem solą i pieprzem.
Makaron podsmażyłem na oliwie ,rozłożyłem na talerze ,podałem z sosem i kurczakiem na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz