poniedziałek, 31 marca 2014

Fusilli z kurczakiem i groszkiem

Makaron fusilli bardzo popularny we Włoszech ,u nas znany pod nazwą świderki. Świetnie komponuje się z sosem z groszku ,gdzie jego smak podkreśla rozmaryn. Mięso marynowane w białym winie i ziołach prowansalskich jest bardzo delikatne.











Składniki

  • 400 g makaronu fusilli (polecam Barillę)
  • 400 g filetów z kurczaka
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • puszka groszku konserwowego
  • łyżka rozmarynu
  • łyżka ziół prowansalskich
  • 300 ml bulionu drobiowego
  • sól ,pieprz
  • oliwa z oliwek
  • średniej wielkości por (biała część)

    Przygotowanie

      Makaron fusilli ugotowałem al dente.
    Filety z kurczaka pokroiłem w cienkie plasterki ,włożyłem do pojemnika ,zalałem winem i wsypałem zioła prowansalskie ,oprószyłem solą i pieprzem. Wstawiłem do lodówki na godzinę.
    W tym czasie robiłem sos.
    Do rondelka wlałem zalewę z groszku ,dodałem ½ puszki groszku ,pokrojonego w talarki pora ,300 ml bulionu drobiowego ( u mnie z kaczki) ,łyżkę rozmarynu. Zagotowałem i ostudziłem. Następnie zblendowałem i dodałem resztę groszku.
    Kurczaka obsmażyłem na oliwie z oliwek i dodałem do gorącego sosu ,dusiłem jeszcze 5 min. Doprawiłem solą i pieprzem.
    Makaron podsmażyłem na oliwie ,rozłożyłem na talerze ,podałem z sosem i kurczakiem na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz