Ciasto kokosowe
Składniki
- Ciasto:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki kakao
- 2/3 szklanki mąki tortowej
- Masa:
- 500 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru
- kostka masła
- 250 g wiórek kokosowych
- cukier waniliowy
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Ciasto:
Białka oddzieliłem od żółtek ,ubiłem na sztywną pianę. Dalej ubijając
dodawałem porcjami cukier (po łyżce). Następnie po kolei (ciągle
ubijając) dodawałem żółtka.
Wymieszaną z kakao mąką ,przesiałem. Do masy jajecznej wsypałem składniki suche ,delikatnie (łopatką) wymieszałem.
Tortownicę (22 cm) wyłożyłem papierem do pieczenia ,przełożyłem ciasto i piekłem przez 40 min w temperaturze 170 stopni C.
Po wystudzeniu przekroiłem na pół.
Masa:
Mleko zagotowałem z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypałem
wiórki kokosowe ,gotowałem jeszcze 15 min ,do czasu kiedy masa
zgęstniała. Do gorącej masy dodałem masło (po łyżce) ,mieszałem aż masło
rozpuściło się. Masę ostudziłem i wyłożyłem na biszkopt.
Na wierzch ciasta wyłożyłem masę z białej czekolady ,posypałem startą gorzką czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz