Znakomita przystawka.
Składniki
- 6 buraków
- 2 małe ziemniaki
- 1 czerwona cebula
- 1 kwaśne jabłko
- 1/2 pora (biała część)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki majonezu sałatkowego
- Trochę soku z cytryny do skropienia jabłek
- Sól ,pieprz
- Szczypta cukru
Przygotowanie
Buraki wyszorować , ugotować do miękkości we wrzątku , ew. zawiń w folię i upiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. / polecam /.
Miękkie buraki wyjmij , przestudź , a następnie obierz z łupinek . Kiedy zupełnie wystygną , przekrój je wzdłuż na pół. Wydrąż środki , pozostawiając grubą warstwę miąższu przy brzegach.
Ziemniaki obierz , gotuj ok. 20 min. w posolonej wodzie . Odcedź , odłóż do wystudzenia .
Cebulę obierz , posiekaj. Wydrążone środki buraków pokrój. Jabłko umyj , rozetnij , usuń gniazdo nasienne , a miąższ wraz ze skórką potnij w drobną kostkę . Skrop sokiem z cytryny.
Wszystkie rozdrobnione składniki wymieszaj . Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę , octem winnym.
Polej śmietaną i majonezem , przemieszaj .Tak przygotowaną sałatkę nałóż do wydrążonych buraczków. Udekoruj ( np. koperkiem oraz plastrami limonkę i cytryny ).
Podawaj z bagietką.
zapraszam :) https://www.facebook.com/lubuska.b.k?ref=ts&fref=ts
OdpowiedzUsuń