środa, 2 kwietnia 2014

Spaghetti napoletana








































Proste ,smaczne i szybkie w przygotowaniu włoskie danie.












Składniki

  • 2 puszki pomidorów
  • 30 g masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1 łyżka poszatkowanej świeżej bazylii
  • 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 250 g makaronu spaghetti

    Przygotowanie

      Pomidory z puszki wraz z zalewą przetrzeć przez sito.
    W dużym rondlu podgrzać masło i oliwę. Dodać czosnek ,podsmażyć ,mieszając 1 min. Dodać rozdrobnione pomidory ,zagotować. Zmniejszyć płomień i gotować bez przykrycia na małym ogniu ok. 40 min ,aż sos zmniejszy swoją objętość o połowę. Wymieszać z bazylią i pietruszką.
    Ugotować makaron w dużym garnku wrzącej ,osolonej wody. Odcedzić zostawiając trochę wody ,na dnie, z makaronu. Makaron wrzucić do garnka. Wymieszać z sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz