Proste ,smaczne i szybkie w przygotowaniu włoskie danie.
Składniki
- 2 puszki pomidorów
- 30 g masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 1 łyżka poszatkowanej świeżej bazylii
- 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
- 250 g makaronu spaghetti
Przygotowanie
Pomidory z puszki wraz z zalewą przetrzeć przez sito.
W dużym rondlu podgrzać masło i oliwę. Dodać czosnek ,podsmażyć ,mieszając 1 min. Dodać rozdrobnione pomidory ,zagotować. Zmniejszyć płomień i gotować bez przykrycia na małym ogniu ok. 40 min ,aż sos zmniejszy swoją objętość o połowę. Wymieszać z bazylią i pietruszką.
Ugotować makaron w dużym garnku wrzącej ,osolonej wody. Odcedzić zostawiając trochę wody ,na dnie, z makaronu. Makaron wrzucić do garnka. Wymieszać z sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz