Szpinakowe kotlety
Składniki
- 40 dag świeżego szpinaku
- 5 dag masła
- 1 mała cebula
- 5 dag mąki
- 150 ml mleka
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- Panierka:
- mąka
- 2 jajka
- bułka tarta
Przygotowanie
Świeży szpinak umyć i osuszyć. Pokroić i przełożyć do miski.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem.
Dodać mąkę i przygotować jasną zasmażkę. Zalać mlekiem i ubijać tak
długo ,aż powstanie gęsty sos. Rondel zdjąć z ognia.
Do miski ze szpinakiem dodać jajka ,sos beszamelowy i przeciśnięty przez
praskę czosnek. Doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać.
Jeżeli masa jest zbyt rzadka ,zagęścić ją bułką tartą.
Ze szpinakowej masy uformować małe placuszki . Obtaczać je w mące
,jajkach i bułce tartej. Smażyć na złoto. Podawać z gotowanymi
ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz