środa, 2 kwietnia 2014

Harira

Aromatyczna zupa kuchni arabskiej

















Składniki

  • 250 g piersi z kurczaka
  • 100 g ciecierzycy
  • 100 g ryżu długoziarnistego
  • Cebula
  • 50 g masła
  • 8 łyżek natki pietruszki
  • Łyżeczka czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • Szczypta szafranu
  • Łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • Sok z cytryny

    Przygotowanie

      Masło roztopiłem w garnku ,dodałem pokrojonego w nieduże kawałki kurczaka ,osączoną i opłukaną ciecierzycę (wcześniej namoczoną przez noc) i pokrojoną w kostkę cebulę. Doprawiłem pieprzem ,solą ,szafranem i cynamonem. Smażyłem przez 5 min ,ciągle mieszając. Następnie zalałem wodą i dusiłem przez godzinę na wolnym ogniu.
    Po godzinie wsypałem ryż i gotowałem jeszcze 20 min. Dodałem mąkę rozrobioną w odrobinie wody ,doprowadziłem do wrzenia ,ciągle mieszałem by nie powstały „gluty” (Gdyby zupa była zbyt gęsta można dodać odrobinę bulionu warzywnego).
    Zupę zdjąłem z ognia ,wlałem lekko roztrzepane jajka ,energicznie przy tym mieszałem. Doprawiłem do smaku sokiem z cytryny ,posypałem posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz