Aromatyczna zupa kuchni arabskiej
Składniki
- 250 g piersi z kurczaka
- 100 g ciecierzycy
- 100 g ryżu długoziarnistego
- Cebula
- 50 g masła
- 8 łyżek natki pietruszki
- Łyżeczka czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- Szczypta szafranu
- Łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki mąki
- 2 jajka
- Sok z cytryny
Przygotowanie
Masło roztopiłem w garnku ,dodałem pokrojonego w nieduże kawałki
kurczaka ,osączoną i opłukaną ciecierzycę (wcześniej namoczoną przez
noc) i pokrojoną w kostkę cebulę. Doprawiłem pieprzem ,solą ,szafranem i
cynamonem. Smażyłem przez 5 min ,ciągle mieszając. Następnie zalałem
wodą i dusiłem przez godzinę na wolnym ogniu.
Po godzinie wsypałem ryż i gotowałem jeszcze 20 min. Dodałem mąkę
rozrobioną w odrobinie wody ,doprowadziłem do wrzenia ,ciągle mieszałem
by nie powstały „gluty” (Gdyby zupa była zbyt gęsta można dodać
odrobinę bulionu warzywnego).
Zupę zdjąłem z ognia ,wlałem lekko roztrzepane jajka ,energicznie przy
tym mieszałem. Doprawiłem do smaku sokiem z cytryny ,posypałem posiekaną
natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz