środa, 2 kwietnia 2014

Buraczki nadziewane sałatką









Znakomita przystawka.















 

 

 

 

 

 

Składniki

  • 6 buraków
  • 2 małe ziemniaki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1/2 pora (biała część)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki majonezu sałatkowego
  • Trochę soku z cytryny do skropienia jabłek
  • Sól ,pieprz
  • Szczypta cukru

    Przygotowanie

      Buraki wyszorować , ugotować do miękkości we wrzątku , ew. zawiń w folię i upiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. / polecam /.
    Miękkie buraki wyjmij , przestudź , a następnie obierz z łupinek . Kiedy zupełnie wystygną , przekrój je wzdłuż na pół. Wydrąż środki , pozostawiając grubą warstwę miąższu przy brzegach.
    Ziemniaki obierz , gotuj ok. 20 min. w posolonej wodzie . Odcedź , odłóż do wystudzenia .
    Cebulę obierz , posiekaj. Wydrążone środki buraków pokrój. Jabłko umyj , rozetnij , usuń gniazdo nasienne , a miąższ wraz ze skórką potnij w drobną kostkę . Skrop sokiem z cytryny.
    Wszystkie rozdrobnione składniki wymieszaj . Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę , octem winnym.
    Polej śmietaną i majonezem , przemieszaj .Tak przygotowaną sałatkę nałóż do wydrążonych buraczków. Udekoruj ( np. koperkiem oraz plastrami limonkę i cytryny ).
    Podawaj z bagietką.

1 komentarz: