środa, 2 kwietnia 2014

Pampuszki - knedle po rosyjsku

Kuchnia rosyjska. Pampuszki czyli knedle ziemniaczane.
















Składniki

  • 3 surowe ziemniaki
  • 4 ziemniaki ugotowane
  • 3 łyżki mąki
  • jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ulubione przyprawy
  • olej do głębokiego smażenia
  • Na nadzienie : 25 dag twarogu , sól , łyżka posiekanego szczypiorku

    Przygotowanie

      Surowe ziemniaki starłem na tarce , połączyłem z ugotowanymi ziemniakami , dodałem pozostałe składniki , wyrobiłem na jednolitą masę . Twaróg wymieszałem ze szczypiorkiem , posoliłem.

    Z ciasta uformowałem niewielkie placuszki. Na każdym ułożyłem porcję nadzienia , zlepiłem dokładnie , utoczyłem kulki.

    Na głębokiej patelni rozgrzałem olej. Wrzuciłem pampuszki na gorący tłuszcz i smażyłem aż do zrumienienia.

    Te chrupiące rosyjskie knedle ziemniaczane najczęściej nadziewane są białym serem , można je faszerować innymi ulubionymi pysznościami , np. duszonymi warzywami , serem pleśniowym z orzechami , fetą lub szpinakiem. Ja wykorzystałem ser , który został z wczorajszej przekąski łososiowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz