Kuchnia rosyjska. Pampuszki czyli knedle ziemniaczane.
Składniki
- 3 surowe ziemniaki
- 4 ziemniaki ugotowane
- 3 łyżki mąki
- jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- ulubione przyprawy
- olej do głębokiego smażenia
- Na nadzienie : 25 dag twarogu , sól , łyżka posiekanego szczypiorku
Przygotowanie
Surowe ziemniaki starłem na tarce , połączyłem z ugotowanymi
ziemniakami , dodałem pozostałe składniki , wyrobiłem na jednolitą
masę . Twaróg wymieszałem ze szczypiorkiem , posoliłem.
Z ciasta uformowałem niewielkie placuszki. Na każdym ułożyłem porcję nadzienia , zlepiłem dokładnie , utoczyłem kulki.
Na głębokiej patelni rozgrzałem olej. Wrzuciłem pampuszki na gorący tłuszcz i smażyłem aż do zrumienienia.
Te chrupiące rosyjskie knedle ziemniaczane najczęściej nadziewane są
białym serem , można je faszerować innymi ulubionymi pysznościami ,
np. duszonymi warzywami , serem pleśniowym z orzechami , fetą lub
szpinakiem. Ja wykorzystałem ser , który został z wczorajszej
przekąski łososiowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz